Tuesday, September 5, 2017

Tips Penyusunan Jadual Kelas UM


Merhaba! Hi semua, fuh lama tak blogging dah berhabuk dah ni. Maaf sebab tak update, sis baru je balik beberapa hari lepas dari Global Volunteer Program di Turkey selama 2 bulan. Sekarang baru habis jet-lag dan mampu ber-blogging semula.

Okay, entri kali ni, harapnya belum terlambat la tapi sis nak bagi tips tentang penyusunan jadual kelas khusus untuk pelajar Universiti Malaya dan mungkin lebih khusus lagi untuk pelajar ekonomi. Seperti yang anda tahu (atau mungkin tak tahu), jadual kelas bukan lagi diberi oleh pensyarah atau siapa-siapa. Anda perlu susun sendiri jadual anda. And this might be very tricky especially for first-timers.

#1 DETIK PEPERANGAN BESAR
Gais, serious talk, setiap kali hari daftar subjek tepat pukul 9 pagi the war is ON! Semua akan duduk depan laptop/computer/smartphone masing-masing bersedia untuk mula mendaftar. Jadi pastikan anda salah seorang yang melekat depan skrin anda jugak sekurang-kurangnya setengah jam sebelum waktu mendaftar.

#2 COME PREPARED!
Untuk berperang, silalah bersedia dengan senjata anda. What do I mean by this? Pastikan anda dah pun melihat senarai kursus/subjek yang ditawarkan untuk semester tersebut. Susun jadual anda siap-siap di dalam Excel atau bertulis. Apa yang anda perlu fikirkan:

1.       Tarikh peperiksaan untuk subjek tersebut.
Pastikan tidak bertindih dengan subjek lain sebab kalau bertindih anda hanya boleh daftar salah satu sahaja dan kalau terlalu rapat pula (contoh Subjek X exam 3/1 pukul 8.30 pagi, subjek Y exam 3/1 pukul 11.30 pagi) takut anda tak larat. Exam bukan mudah adik-adik sekalian. Nak perah otak tu, at least kena ada gap masa lepas satu paper untuk anda bernafas or if you’re like me I need to nap to refresh my brain.

2.       Tempat peperiksaan.
Jangan main sedap je daftar subjek time rapat-rapat then terlupa yang tempat exam mungkin jauh. Biasanya kalau subjek yang ramai pelajar ambil, exam akan berlangsung di Dewan Peperiksaan tapi kalau subjek elektif yang tak dapat sambutan sangat biasanya exam akan diadakan di fakulti masing-masing. Jadi, just be prepared. Senang cerita kalau tak terdesak tak perlu la ambil subjek hari sama masa dekat-dekat. Dari Exam Hall nak keluar pergi fakulti tu jem dia ya rabbi. Tak sempat nanti dik. Tempat peperiksaan tidak ditulis awal-awal di dalam senarai penawaran kursus. So keep this in mind.

3.       Hari dan masa kuliah.
Semak masa dan hari kuliah untuk subjek tersebut. Kalau bertindih memang tak boleh ambil. Susun ikut keselesaan. Ada sesetengah orang suka letak semua rapat-rapat then ada hari yang tiada kelas langsung supaya boleh berehat. Tapi ada juga yang lebih suka jarak-jarakkan kelas supaya tak terlalu padat boleh meletup kepala.

4.       Tempat kuliah.
Okay ini pun satu hal lagi. Untuk subjek kursus anda masing-masing, kebiasaannya kelas di fakulti masing-masing. Jadi tiada masalah. Cuma berbeza Dewan Kuliah sahaja. Tapi, yang jadi masalahnya ialah subjek wajib universiti. Contoh macam Hubungan Etnik, APK, TITAS, KOK, English dan lain-lain. Disebabkan semua pelajar tidak kira kursus diwajibkan mengambil kursus-kursus universiti, kelas akan diadakan di beberapa lokasi (biasanya fakulti yang ada dewan besar). Dan yang menarik semasa anda daftar, lokasi kelas hanya akan ditulis di dalam bentuk shortform.

Ni rupa dia. Tengok juga pre-requisite conditions sebelum daftar (the description in red)

So, Mora shall come to the rescue!

FSSS – Fakulti Sastera & Sains Sosial
FEP – Fakulti Ekonomi & Pentadbiran
FPP – Fakulti Perniagaan & Perakaunan
FSKTM – Fakulti Sains Komputer & Teknologi Maklumat
APM – Akademi Pengajian Melayu
API – Akademi Pengajian Islam
FBL – Fakulti Bahasa & Linguistik
EDU / PEND – Fakuti Pendidikan
FAB – Fakulti Alam Bina
LAW – Fakulti Undang-Undang
SKET / CITRA – Centre for Initiation of Talent and Industrial Training (sebelah fakulti edu)
KPS – Kompleks Perdana Siswa
Gazebo – A place at KPS (masa MHS mesti pernah pergi)

Sooooooo, pandai-pandai la pilih. Sebab satu subjek tu dia akan tawarkan pelbagai hari, masa dan tempat. So kalau anda dari fakulti perakaunan, jangan la pilih kelas yang terlalu jauh, pilih fakulti anda sendiri atau fakulti yang berdekatan contoh edu, econs or fsss.

5.       Pensyarah Subjek
Okay, ni yang selalunya pelajar buat. Bukannya tengok subjek tapi tengok pensyarah. Pilih subjek berdasarkan pensyarah mana yang tak strict dan senang bagi A. This is a very shameful attitude. Pilihlah subjek yang anda rasa anda berminat nak belajar dan tahu lebih mendalam dan yang akan membantu anda di alam pekerjaan nanti. There’s no shortcut to success okay. ‘A’ berderet pun tapi suruh bagi pendapat tentang sesuatu topik pun tak boleh, acaner tu?

#3 WHAT TO DO IF YOU LOSE IN THE WAR?
Kalau anda kurang bernasib baik dan tak dapat nak daftar kursus yang anda dah plan tu, anda boleh cuba pergi sendiri ke kelas tu untuk slow-talk dengan pensyarah mana tau boleh masuk atauuuu tunggu je lah sem depan. Pelajar tahun 1, 2, 3 dan akhir tarikh daftar kursus adalah berbeza. Pelajar tahun akhir dapat daftar kursus jauh lebih awal sebab nak bagi keutamaan la dkt hakak-hakak dan abam-abam yang nak grad ni kan. Takkan nak extend sem sebab tak dapat ambil TITAS kan? HAHA XD Jadi biasalah tu kalau first year banyak subjek yang penuh, don’t worry cuba lagi next sem.

#4 SEDIAKAN BACK-UP PLAN
Maksimum jam kredit yang anda perlu daftar ialah 22 (kalau tak silap). Jadi sediakan back-up plan. Contohnya kalau tak dapat ambil TITAS, cuba ambil HE. Prepare masa dan hari apa yang anda free. Cadangan sis, awal-awal ni penuhkan jam kredit. Ambil biar cukup 22 CH (credit hours). Kalau sis dulu, setiap sem sis ambil penuh 22 CH. Jadi tahun akhir kurang la beban tu, sem last tu tinggal 15 CH je lagi haha kelas Isnin sampai Rabu je. Bukan apa, in case anda ada paper yang kena repeat kan, ada la ruang nak sumbat. Takda la kena extend sem. Tapi ikut suka anda la kalau nak seimbangkan 3 tahun tu ambil 19 atau 20 CH je up to you.

#5 SETIAP FAKULTI ADA CARA SENDIRI
Semua yang sis cerita ni adalah berdasarkan pengalaman. Jadi zaman mungkin berubah. Dan kursus yang berbeza mungkin ada cara sendiri. Macam roommate sis, diorang dah diberikan jadual yang tetap untuk kursus diorang dan semua kelas tersebut cukup-cukup untuk semua pelajar. Tapi kalau kursus ekonomi, kita diberi pilihan untuk subjek elektif mengikut pengkhususan yang kita pilih (ni tahun kedua baru pilih so chilllllll). Tapi kelas macam Makroekonomi dan Mikroekonomi tu kena rebut-rebut la kalau ramai yang nak ambil Makro sem ni, cepat la penuh kelas tu dan yang lain-lain terpaksa ambil Mikro (subjek sama je cuma yang berebut tu sebab pensyarah lain-lain setiap sem walaupun subjek sama). Bukan apa, yang pilih pensyarah tu kadang-kadang sebab ada sesetengah pensyarah yang tak okay dari segi tak well-organized, mungkin selalu datang lewat atau cancel kelas atau cara mengajar yang tak efektif. Untuk dapatkan nasihat tentang pensyarah silalah tanya Buddy or your seniors ;)

#6 NAH LINKS & REFERENCES:

https://register.um.edu.my/
Special for econs students batch 17/18: Prospectus (click here)

Okay you guys boleh tengok kursus yang ditawarkan untuk sem tersebut at the "View Offers Courses" link. Boleh jugak tengok KOK courses yang ditawarkan. KOK ni kokurikulum (jangan blur sangat ;p)
Untuk daftar, klik online  registration. Kena masukkan username dgn password anda (sama dengan siswamail, myum segala tu).

This is how it looks like. Letak kod kursus dalam ruangan bawah tu (bersedia awal-awal apa kod kursus jangan baru nak mencari memang tak sempat la). Klik Add Course. Then ikut arahan seterusnya yang keluar. Ni contoh sis punya kursus last sem. Make sure semua tukar jadi warna biru dan tulis "registered" dekat tepi tu. Kalau warna kuning tu belum daftar cuma dah reserved. Kalau just reserved je, nanti tamat tempoh mendaftar dia akan consider tak register.

#7 OTHER TIPS
Tak semua subjek anda boleh ambil. Perhatikan syarat subjek tersebut (contoh pelajar kemasukan sekian tahun sahaja yang boleh daftar, atau kena lulus subjek lain dulu baru boleh ambil kursus tersebut dan lain-lain).
Pastikan daftar subjek universiti dulu sebab yang tu yang selalu penuh. Masa MHS dan boleh start usha dah subjek yang ditawarkan. Sis dulu blur je, lepas tu kelas semua penuh.
Staff di fakulti akan tolong anda daftar untuk sem 1 tahun 1 tapi still, tak cukup tangan diorang nak bantu satu-satu so take initiative okay. Don't rely too much on them. They might not be able to attend to each one of you.
Jangan obses untuk sama kelas dengan kawan. Be independent, buat apa yang anda nak. Rajin-rajinkan diri untuk bertanya kalau tak tahu.

This is what my schedule looks like. Don't forget to spare some space untuk TUTORIALS. Masa dan hari tutorial hanya akan diberitahu oleh pensyarah di dalam kelas semasa minggu add/drop (minggu pertama kuliah). Dalam minggu add/drop ni anda bebas untuk add dan drop subjek ikut situasi anda. Tutorial biasanya sejam dan ada banyak pilihan kelas akan disediakan oleh pensyarah. Kalau semua anda tak free, terpaksalah drop subjek tersebut (cuba slow-talk dengan lecturer dulu).

Okay then, good luck piranhas ;)

P/s This entry topic was suggested by one of my dear reader. Shoutout to Kzshrh :)
If any of you guys have any suggestions or some things that you wish to know do hit me up!

Saturday, March 25, 2017

Great Eastern Supremacy Scholarship Experience (2014 Batch)


Hi readers!

So I understand that this is the time of year that high-school and pre-U leavers are looking for scholarship to further their studies. I was once in your shoes and if I have any advice for you, I'd say just go for it!

If you are searching for scholarship listings, do check out afterschool website. They are always updated with the current scholarships available. Here's the link!

I have had my fair share of applying for scholarship after STPM, A little heads up, it's a LOT of work. Every scholarship has its own process and steps to follow through but just be patient because it'll all be worth it :)

Okay so Alhamdulillah, I was successfully awarded with a scholarship from Great Eastern to further my studies in Economics in UM. Here, I would like to share a little bit about the process that I went through just to give an overview for those who are also planning to apply for it. However, I will not share in detail the questions that were asked because I feel that you should experience it yourself as well as to respect GE's confidentiality.

#1 Application
First step is the application for the scholarship. Just go to the website and follow the instructions given. So in the application form, you will be required to provide your personal information, academic qualification, extra curricular activities, personal achievements, family particulars and a brief explanation on why you deserve the scholarship. This should be basic.

#2 Phone Interview
This came as a surprise to me. They called me in the middle of the day (thank God I wasn't asleep) and interviewed me. It was a simple interview, share about yourself, your background, hobbies. I think the purpose of this interview was to see whether you can speak well or not. So yeah, be prepared with your phone at all times.

#3 Essay Assessment Topic
If you get selected, you'll be asked to write an essay on a given topic. I'm not gonna share the exact question here but the theme of the essay during my time was generational gap in the workplace. The length of the essay is not more than 300 words.

#4 Panel Interview Session
The next stage is a group interview with the Human Capital department. If I remember correctly, there were 2 interviewers and 3 candidates at a time. I was interviewed with another 2 candidates. It can be a bit intimidating especially if those other candidates have done huge stuff during their studies that your experiences look pale in comparison. But do not worry, just be confident in yourself. Now before you were called in for the interview, they will place all the candidates in a waiting room. So my advice is to mingle and get to know the other candidates as it will be helpful once you get paired up to be interviewed later.

The questions asked were mostly about your background and your leadership experiences. An interesting question was about the values that you've learnt from your parents while you were growing up. I think this question would give them a little insight on how's your relationship with your parents and what kind of environment have you been brought up in. This to me is a brilliant question.

You'll be asked the same questions and are expected to take turns answering it with the fellow candidates. A little tip, focus and listen to what the other 2 candidates were sharing, don't be too caught up thinking about what you're about to answer because the last question was a killer.

"Tell us why should we give the scholarship to your friend here."

You will die if you didn't pay attention to what they were saying. Hahaha. And and, this is where the mingling in the waiting room comes in handy! You at least have an insight of their character even before the interview and hopefully enough information to sell them :D Also, if you give a great impression on the other candidates, they might be able to sell you good too!

 #5 Computer Assessment
Online computer test. You will be required to be present at the GE HQ for this. This online computer test mainly tests on your logical and mathematical abilities. You are allowed to bring a calculator with you. The questions are not crazy add maths level or anything. Just a basic one.

#6 Final Assessment
This is it. The very last stage. This stage takes up a whole day (8-5pm). From the total candidates present, only about half were chosen to receive the scholarship. So you've gotta stand out in the crowd! The session began in the morning with some ice-breaking games so that you'll get to know the other candidates better. Then, the assessment begins with an individual presentation of yourself. We were asked to draw like a mind-map answering to the questions that they gave. During my time, there were 4 questions if I'm not mistaken, one of it was "Who is your idol" and another was "The craziest thing you've ever done". Couldn't recall the other 2. Sorry hihi it was 3 years ago okayyy.

Second session was impromptu question. We pick a number and we will be asked a question on the spot individually in front. We will be given a short time (3 minutes or so) to answer the question. You've gotta think on your feet here. The question that I got was "Opinion on wearing uniforms in school." which was perfect and totally relatable to me since I was in Form 6 and we had a huge debate about this haha. There were also a one word statement eg "Colour" and you have to sort of talk about it, random questions about animal, "How would you make a snail move faster?", a comparison question like something vs something and you've gotta pick your stand and many more. There won't be a repetitive question so everyone gets a different question. Kinda need your luck on this one.

Third session was a presentation on insurance products. You'll be divided into groups, given time to discuss, provided with a laptop or mahjong paper to display your presentation and worry not because you were told beforehand to study on insurance products and you are also allowed to bring in notes into the assessment. Here I think they wanted to see how well you work in a team, whether you can work under pressure, your presentation skills and how well you can interpret the question.

#7 Award presentation ceremony!
If you've reached this stage, congratulations! You are officially a GE scholarship recipient :D So this scholarship of course comes with a bond, for me its 3 years bond with GE. So right after I finish my studies, I will be working with them for a minimum of 3 years. The thing about being a GE scholar is that they don't just support you financially, they also care about your development. They organize development camps annually for all the scholars and I've had so much fun in every one of it! They always keep in touch with us and asked for our updates on our activities in uni. I am truly blessed to be apart of the GE family.

So, I hope that have been useful. Best of luck! ;)

P/s application is now open until 31st of March 2017 so go ahead and give it a try!

GE Scholars Batch 2014

Thursday, March 16, 2017

UM EduCarnival 2017!



Hi semua, hari ini (17 Mac 2017) merupakan hari pertama UM EduCarnival berlangsung di UM. Sis berkesempatan singgah tadi untuk tengok sendiri suasana di sana. Memang meriah, UM did a great job (Y) Kudos!

UM EduCarnival is an open day for the public to discover the courses offered in UM. Karnival ni meliputi semua tahap pengajian (Asasi UM, Degree and Postgraduate Studies) dan merangkumi semua bidang pengajian yang ditawarkan di UM! Di sini anda boleh bertanyakan semua persoalan-persoalan anda tentang syarat kelayakan, kos pengajian, subjek-subjek di dalam sesuatu kursus, tempoh kursus, peluang-peluang yang ada dan lain-lain. Staff dan pensyarah akan berada di booth masing-masing bersedia untuk menjawab pertanyaan anda. Jangan segan okay :)

Disebabkan event ini adalah karnival, jadi tak lengkaplah kalau tiada jualan kan? Ada pelbagai gerai yang dibuka di sekitar karnival. Gerai makanan dan minuman, gerai makanan dari pelajar antarabangsa pun ada (gerai makanan Indonesia, Yemen, Bangladesh dan Thailand), gerai pakaian, food trucks, booth merchandise UM (tshirts, button badge, fridge magnet, tumbler, pendrive dll). 

Selain itu, ada juga booth oleh partners seperti International University of Malaya-Wales (IUMW), PTPTN, Bank Islam, Graduan, Oishi Green Tea, Uber, Proton, Sime Darby, TM dll. Entertainment pula ada persembahan muzik dan tarian dari Pusat Kebudayaan, cheers dari kolej-kolej kediaman bersama maskot masing-masing dan banyak tempat-tempat menarik untuk ambil gambar!

UM EduCarnival akan berlangsung pada hari ini dan esok (17 & 18 Mac 2017) dari pukul 9am - 5pm bertempat di Bangunan Peperiksaan UM (yang baru). Kalau anda masuk dari gate KL, selepas kolej 1 tu masuk kiri. Tempat parking luas, kalau penuh pun, boleh park di DTC, akan ada shuttle bus yang akan hantar anda ke exam hall. Don't worry, banyak papan tanda yang diletakkan, insyaAllah ada takkan sesat.

Jangan lepaskan peluang!

P/s sis share gambar pelan lantai dan tentatif acara. Boleh klik untuk tengok dengan lebih jelas.
Have fun :D










Gambar ni sis tangkap dekat Exam Hall. Nice building right? ;)

See ya in the next post!

Friday, March 10, 2017

Pengalaman Interview UITM


Lai, next sharing. Sis juga dipanggil untuk temuduga di UITM Shah Alam untuk kursus MassComm (Public Relations).

Kalau nak baca persediaan sis boleh refer entri sebelum "Pengalaman temuduga Universiti Malaya". Sama je preparations sis. So, this entry I will directly share the questions asked. Ada 2 je penemuduga, sorang lelaki dan seorang perempuan. Tapi yang bertanya cuma yang lelaki je.

Soalan 1#: Nak cakap bahasa Melayu ke bahasa Inggeris?
Hahaha. That was unexpected. I did not see that coming. Especially when I'm applying for Mass Communication. So I answered, English. But good news, this means you have a choice!

But even after I chose English, the interviewer still conducted the interview in Malay. So yeah...

Soalan 2#: Perkenalkan diri. 
Briefly introduce yourself. Nama, umur, pendidikan terakhir, tempat tinggal, sedikit tentang keluarga, kursus apa yang anda mohon.

Soalan 3#: Result awak ni bagus, kenapa awak apply Mass Comm?
HAHAHA! Ini lagi best. What does he even mean? Sis pun cerita lah kenapa sis apply. My interest and etc.

Soalan 4#: Ini pilihan pertama awak ke dalam UPU?
To which I answered no, UM is my first choice. To which he responded, "Ahh." with a slight hint of disappointment.

Soalan 5#: Berkenaan dengan isu krisis air di Selangor baru-baru ini, adakah anda rasa kerajaan perlu dipersalahkan?
That took a turn. Tiba-tiba soalan serious. So I answered a politically correct answer. We all know what that means hahaha.

He thanked me and the interview ended.

Not so bad I can say? Sekali lagi, just be confident and present yourself well. Good luck!

P/s sis tak ditawarkan kursus Mass Comm dari UITM sebab sis dapat tawaran dari UM. Nevetheless, good experience (Y)

Pengalaman Interview Universiti Malaya



Hi yalls! Sis dah masuk the final semester of my studies! Next semester I will going off for industrial training. How time flies. Rasa macam baru semalam pergi interview UM, sedar-sedar dah nak grad dah.

Speaking of which, in this entry I will share with yall my interview experience in UM.
Sis applied for Sarjana Muda Ekonomi di Universiti Malaya sebagai pilihan pertama. Alhamdulillah, sis dipanggil untuk temuduga di UM. Temuduga berlangsung di Fakulti Undang-Undang, fakulti pertama yang korang akan nampak kalau masuk menerusi pagar KL. Seperti biasa, nervous dari hari sebelum lagi. Let’s go through some preparations and dos and don’ts.

Persediaan:
1.       Sijil-sijil dan dokumen yang diperlukan disediakan dengan teratur. Sis guna folder ring dengan clear plastic tu. Jadinya, senanglah penemuduga tu nak flip satu-satu. Susun dokumen mengikut keutamaan. Kalau results, letak yang terkini dahulu (STPM, MUET, SPM, PMR). The same goes for other certificates, arrange according to which is the latest to the oldest certs. Bawa sijil yang relevan dan berkaitan sahaja. Remember, quality over quantity.
2.       Pakaian untuk perempuan boleh pakai baju kurung atau kemeja dengan seluar slack. Pakai warna-warna pastel dengan corak yang tidak keterlaluan. Baju kurung biarlah yang nampak formal dan bukan yang fancy (eg: tangan kembang, kurung pendek, jarang dll). Baju kurung yang nampak professional kebanyakannya plain, stripes, batik, songket etc. Gitulah gambarannya. Kalau nak pakai kemeja pulak, yang sesuai ialah yang berbutang penuh, warna-warna yang menenangkan diapadankan dengan seluar slack and kasut tumit bertutup penuh.
3.       Gosok pakaian anda malam sebelum. Jangan bangun pagi baru kelam-kabut.
4.       Do some research and read up! Interview ni soalan dia bukan dari buku teks, soalan yang sering ditanya biasanya pengetahuan am dan mungkin sedikit tentang latar belakang. So, buat pembacaan tentang isu semasa. Kalau boleh seminggu sebelum interview tu rajin-rajinkanlah baca surat khabar, baca isu-isu panas. Jangan nampak macam katak bawah tempurung. Satu lagi, dapatkan informasi tentang universiti tersebut (sejarah, siapa chancellor, vice chancellor) dan kursus yang anda apply (dekan fakulti, berapa tahun pengajian, nama fakulti, pengasas fakulti, tokoh alumni).
5.       Tidur awal dan bangun awal! Nothing worse than missing your interview.

Hari interview:
Datang awal supaya tak panic dan senang dapat parking berdekatan -> Dengar arahan dengan teliti -> Anda akan dikumpulkan di dalam dewan menunggu dan movie akan dipasang untuk anda tengok sementara menunggu giliran untuk ditemuduga (semua calon) -> Anda akan disusun mengikut bilik temuduga masing-masing -> Anda akan dipanggil untuk menunggu di depan bilik temuduga (5 orang pada satu masa) -> Masuk untuk ditemuduga secara individu.

Pengalaman sis ditemuduga:
Sis antara calon yang awal masuk ditemuduga. Ada 3 penemuduga di dalam which I assume are all lecturers from various courses because when I asked the other candidates outside the room, we were all applying for different courses. So, first thing bagi salam, then pass them your folder.

Soalan 1#: Introduce yourself.
So, briefly introduce yourself lah. Nama, umur, tinggal di mana, pre-U di mana, briefly tell about your family and what course did you applied to.

Soalan 2#: Your results are good. You got A for History, why didn’t you apply for Law instead?
Ini soalan dia. Haha. Instead of asking why I applied for Econs, they asked me why I didn’t apply into Law. So I told them that I didn’t even like History and it was tough for me. They actually laughed when I said I dislike History (maybe one of them was a Law lecturer oopps).

Soalan 3#: You even got A in your Business Studies, why didn’t you apply for Business?
My goodness! You see? The questions I’m telling ya. Haha. I think, the reason they asked me these questions is to make sure that I know for sure that I want to do Econs. So sis jawablah why I am more interested to pursue Econs as compared to Business.

Soalan 4#: What impact does H1N1 brings to the Malaysian economy?
Tiba-tiba ada soalan ekonomi. Wow. Btw, hari pertama sis masuk kuliah, baru sis tahu yang tanya soalan ni was my Microecons lecturer. She saw me in class the very first day and she pointed at me, “I interviewed you.” Haha she said it in front of the class. Segan sis. Anyway, jawab je lah, impak kepada sektor pelancongan, jadi pendapatan negara berkurang etc.

Soalan 5#: Alright, that’s it. DO you have any questions for us?
Haaa selesai. Simple je kan? I said no and they thanked me. Then, ambil semula folder dan keluar.

Dah, gitu je. Sesi temuduga yang sangat santai, macam borak-borak je. Panel pun boleh ketawa, senyum, nothing intense.

Final tips: Just be yourself. Apa yang mereka nak tengok ialah keyakinan diri anda and kemahiran berkomunikasi. Kalau mereka nak tengok pencapaian anda, might as well suruh anda hantar je semua sijil-sijil anda tu kan? So, the main purpose of interview is to actually see your presence, your confidence and communication skills. Anda tak fasih berbahasa Inggeris? Takpe, cuba je, guna ayat-ayat simple cukup, tak perlu bombastic bagai. Kalau tak boleh jugak, mintak kebenaran berbahasa Melayu.


Anyhow, best of luck! See ya’ll in UM! ;)

Thursday, September 15, 2016

Mencari cita-cita


Hi yalls! Dah hampir seminggu sis tak post apa-apa entri. Semester ni baru je bermula jadi macam-macam perkara yang perlu diselesaikan. Inspirasi entri kali ni datang dari soalan-soalan yang sis terima dari junior-junior sis. Kebanyakan mereka sedang berada di dalam dilema untuk memilih pengkhususan atau majoring. Jadi mereka tanya sis,

Them: Kak Mora major in track apa eh?
Me: I’m majoring in political economy.

Lebih kurang begitulah soalannya. Dan soalan seterusnya ni memang standard issue habis. Semua orang yang tanya soalan di atas akan tanya soalan ni,

Them: Oh… so Kak Mora nak jadi apa?       

Haaaaa.

Jom cari cita-cita.

Jika anda jawab ya pada salah satu dari soalan di bawah, entri kali ni untuk anda. Adakah…

Anda masih tiada cita-cita?
Anda lepasan SPM/Pra-U dan masih tak pasti apa yang anda minati?
Anda sudahpun mula degree tapi masih tak nampak kerjaya impian anda?
Anda tak rasa anda nak pekerjaan dalam bidang yang anda pelajari?

I was once in your shoes. And every now and then I still feel that way. And you know what? It’s totally fine. Let me walk you through why this happens. *Urghh the urge to write in English is killing me*

Jadi kenapa perkara ni berlaku?

#1 Minat anda tiada di dalam mata pelajaran yang anda pelajari.

Ini berlaku pada sis. Okay, lepas habis PMR sis diletakkan secara automatik ke dalam aliran sains tulen. Ye, dengan Biologi, Fizik, Kimia dan Matematik Tambahan. Jadi sis hadap je la sampai SPM. Habis SPM, walaupun keputusan sis agak memberansangkan, deep in my heart I know it is not what I wanted to pursue in. Sis tak minat sains, eksperimen, makmal, prosedur pehh memang tak boleh pegi. Jadi di sinilah sis mula rasa confuse. Apa yang aku nak buat lepas ni?

#2 Minat anda ada pada perkara yang anda tidak belajar.

Okay, sambungan dari sebab yang pertama. Sekarang sis dah jumpa minat sis dalam bidang ekonomi dan sis sedang sambung degree in economics. Kenapa sis tak tahu benda ni dulu? Sebab sis tak berpeluang untuk discover apa yang sis minat. Sis langsung tak pernah belajar subjek ekonomi masa sekolah menengah dulu jadi sebab tu lah sis macam rasa takda benda yang aku minat. Nanti sis explain cara nak cari minat kita. Sabar ye.

#3 Minat anda bukan satu subjek.

Ni lagi satu. Mungkin juga minat anda sebenarnya pada sesuatu yang tidak dijadikan subjek di sekolah. Contoh, muzik, sukan, fesyen, penyanyi, pelakon, pengacara, penyampai radio, penulis, fotografi, game developer, IT etcetera. Dalam dunia yang semakin maju ni, banyak kerja yang dulunya tak pernah wujud sekarang muncul. Jadi di zaman persekolahan memang anda akan rasa macam kenapa tak ada satu benda pun yang anda minat.

#4 Minat anda tak boleh buat duit (or so you think)

Bruh. Kadang-kadang anda ada minat sebenarnya Cuma anda rasa minat anda tu tak boleh buat duit. Minat anda tu bukan satu kerjaya yang legit. Keluarga anda pun tak beri galakkan sebab bimbang dengan masa depan anda. Contoh anda minat gaming atau silap mata atau main yoyo. Tapi anda sendiri pun rasa macam itu bukan suatu kareer.

Sekarang anda dah tahu kenapa anda tiada cita-cita. So what? Redha je? No, anda mesti proaktif! Cita-cita dan minat tu bukan datang bergolek atau jatuh ke riba anda secara tiba-tiba. Anda kena usaha untuk mencarinya. Meh sis kongsi antara cara yang anda boleh cuba dalam misi mencari cita-cita.

#1 Pembacaan

Ini caranya sis jumpa minat sis dalam bidang ekonomi. Pak cik sis hadiahkan sis satu buku yang mengubah hidup sis. Dramatic gitu. Okay so, sis bacalah buku tu dari kulit ke kulit. Setelah habis baca, sis rasa macam pandangan sis terbuka luas. Sis rasa ingin tahu lebih banyak tentang bidang tu. It triggers my curiosity and interest. So that is how I ended up taking econs in degree. My point is, bacalah buku-buku dalam bidang selain apa yang anda pelajari. Jika anda pelajar sains, bacalah buku dalam bidang sains sosial atau seni atau perniagaan dan begitu juga sebaliknya. Kalau anda malas nak baca pun, tengoklah video-video di internet, mungkin anda akan stumble upon something that interests you.

#2 Hobi ≠ minat

Bezakan hobi dan minat anda. Hobi ni perkara yang anda buat pada masa lapang. Anda buat untuk release stress atau kill time. Minat is something you feel deeply for. Contoh, anda kena decide adakah main game tu hobi anda atau minat anda? Kerja kebajikan, adakah anda lihat diri anda commit kepada aktiviti kebajikan sepenuh masa atau tidak? Bersukan, sekadar hobi/untuk kesihatan/kuruskan badan atau anda memang berminat nak jadi atlet. Ini penting. Tau kenapa? Sebab kalau anda decide untuk bekerja di dalam hobi anda, anda akan hanya nak bekerja bila anda senang sahaja. Bila ia menjadi semakin mencabar anda akan mudah rasa nak give up sebab hobi ni objektifnya untuk release stress kan? Tapi kalau minat or PASSIONATE about something, you will do it no matter what. Anda akan terus berlatih, bila anda gagal anda cuba cara berbeza, anda akan usahakan dan anda akan gigih lalui ups and downs. Itulah cita-cita anda.

Sama juga dengan ini. Apa yang anda boleh buat dengan baik tidak semestinya ia adalah minat anda. Anda mesti tahu bezakan. Takkanlah just because anda dapat 10A+, anda minat kesepuluh-sepuluh subjek yang anda ambil tu kan? Boleh jadi juga takda satu pun dalam 10 tu yang anda betul-betul minat untuk dijadikan kerjaya. Fahamkan.

#3 Dengar kata hati anda

Kebanyakan masanya kita tahu je apa yang kita minat Cuma orang di sekeliling yang demotivate us to pursue it. Especially kalau minat kita tu bukan dalam aliran profesional atau common seperti doktor, akauntan, jurutera, saintis, pensyarah, peguam dll. Anda kena faham yang keluarga anda risaukan masa depan anda dan mereka nak yang terbaik untuk anda. Jadi, jika anda betul-betul minat terhadap sesuatu, teruskan. Orang yang sangat berjaya dalam dunia ni bukanlah orang yang ‘biasa’ tapi orang-orang yang berfikiran di luar kotak dan pandai mengambil peluang. Contohnya pengasas media-media sosial ternama, pengasas big online apps, famous vloggers; adakah kareer mereka common? Tidak. Adakah mereka kaya dan berjaya? Ya. Kalau nak ikutkan apa je yang vloggers buat? Haha. Contoh pewdiepie, he basically just records himself playing video games. And he makes good money out of it. So kalau anda betul-betul minat, go all the way. It’s better to be really good at something minor/niche than being average in something common. You get me?

#4 Organize programs/events

Anda dah habis SPM/Pra-U, sekarang anda kena buat pilihan apa yang anda nak belajar. Time is running out. Nasihat sis, redah je gais! Selagi anda layak ambil sesuatu bidang tu, anda rasa anda boleh bawa, then redah je. Masukkan diri anda dalam komuniti universiti. Dalam tempoh anda belajar tu, cuba libatkan diri sebanyak mungkin dalam program-program yang ada di universiti. Jadi AJK pelaksana, sertai kelab/organisasi di universiti. Anda akan belajar banyak perkara tentang apa yang anda minat dan apa yang anda langsung tak minat. Kareer kita kadang-kadang lahir dari pengalaman kita menganjurkan projek. Contoh, sis tak pernah discover salah satu minat sis dalam Public Relations sehinggalah sis mengetuai PR Department untuk kelab di fakulti sis. Dan sis juga discover yang sis tak minat kerja-kerja editing/multimedia/teknikal apa semua ni. So, dari program yang sis join sis dapat kenalpasti semua ni walaupun ianya tiada kena mengena dengan kursus yang sis belajar sekarang.

#5 Create your own job

Okay, cuba bayangkan, anda paksa diri untuk jadi sesuatu yang profesional contohnya doktor atau akauntan sebab anda yakin kerjaya tersebut akan mendatangkan banyak duit. Tapi bayangkanlah juga berapa ramai pesaing anda di dalam bidang tu. Tapi kalau anda mencipta kerja anda sendiri, tap on areas that no one has ever ventured in before, you will become a monopoly! Cipta kerjaya anda. Mungkin melalui inovasi atau melalui perniagaan. Apabila sesuatu perkara tu terlalu spesifik, mereka akan tahu siapa mereka perlukan. Ye, anda. Sebab anda seorang sahaja yang menawarkan perkhidmatan atau produk tersebut. Baru-baru ni sis ada join satu kursus online yang mengajar macam mana nak jadi kreatif. Menarik! Selama ni orang suruh kita jadi kreatif, tapi takda siapa yang pernah AJAR caranya. Kita belajar kira-kira, melukis, Bahasa dll tapi kita tak pernah diajar kreativiti. Siapa sangka kreativiti sebenarnya boleh dipelajari!

Paling penting, go out there and experience life. Dari situ kita akan belajar dan terokai macam-macam perkara baru yang mungkin dapat merangsang minat kita. Jangan terperap je dan jangan takut untuk cuba benda baru. Sis terbaca satu tweet semalam.

Sekolah; belajar dulu baru ujian.
Hidup; ujian dulu baru belajar.


Peace out.

Tuesday, September 6, 2016

Tips persediaan temuduga UM Ambassador


Hi readers, dalam entri yang lalu sis ada berkongsi pengalaman sis hadiri temuduga/penilaian untuk Duta UM. Seperti yang dijanjikan, entri kali ini sis akan berkongsi pula tips sebagai persediaan untuk menghadapi temuduga tersebut.

#1 Tips pakaian
Dalam emel yang sis terima, kod pakaian yang ditetapkan ialah smart casual dengan peringatan bahawa jeans, seluar pendek, baju tidak berlengan, selipar adalah tidak dibenarkan. Jadi, anda bolehlah memakai blouse dengan slacks atau kain labuh, baju kurung atau jubah, kemeja, tshirt berkolar dan kasut bertutup (tidak semestinya bertumit). Yang paling penting, pakailah pakaian yang selesa sebab assessment tersebut mengambil masa yang lama, time sis dulu dari 9am hingga 5pm.

#2 Kefasihan berbahasa Inggeris
Ini yang paling utama. Penilaian akan dilakukan sepenuhnya di dalam Bahasa Inggeris. Tahap Bahasa yang penemuduga gunakan juga agak tinggi. Anda mesti berupaya menyampaikan idea anda dengan matang dan jelas. Calon-calon yang lain pun English sangat bagus jadi anda mesti berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan mereka. Jika anda telah baca entri sis yang lepas, anda mungkin tahu bahawa tugas Duta UM berkisar dengan pihak luar yang majoritinya dari luar negara. Jadi, walau macam mana pun, anda mesti fasih berbahasa Inggeris untuk membolehkan anda melaksanakan tugas yang diberikan kelak dengan baik. Practice makes perfect so keep practicing!

#3 Bahasa tubuh (Body language)
Perhatikan Bahasa tubuh anda. Jaga posture badan apabila berdiri dan duduk. Do not slouch, jangan membongkok. Ini akan menunjukkan anda malu atau tiada keyakinan diri. Semasa pembentangan, berdiri dengan yakin dan gunakan hand gestures untuk menerangkan idea anda. Tumpukan perhatian juga semasa ahli kumpulan anda membentang. Apa yang sis perhatikan ada yang berpeluk tubuh semasa pembentangan dan ada juga yang menyorok di belakang rakan yang lain. Anda mesti menunjukkan bahawa anda setanding dengan calon-calon lain tidak kiralah lelaki atau perempuan.

#4 Buat pembacaan sebelum temuduga
Okay, seperti yang anda tahu akan ada ujian bertulis tentang latar belakang UM. Sebagai Duta UM, you are expected to know everything about UM sebab andalah wakil pelajar UM di mata pihak dari luar. Macam duta produk, mestilah kena tahu semua details tentang produk kan? Jadi buatlah pembacaan di laman-laman rasmi UM. Dapatkan informasi tentang sedikit sejarah penubuhan UM, orang-orang kuat UM, fakulti-fakulti, kolej-kolej, kemudahan yang ada, pencapaian UM dll. Memang susah nak hafal semua tapi sekurang-kurangnya anda tahu benda tu wujud dalam UM ni.

#5 Berbual dengan calon-calon lain
Semasa waktu makan, janganlah menyendiri main phone. Berbual lah dengan calon-calon lain. Kenali mereka and allow them to know you. Kebanyakan mereka ni pelajar-pelajar yang sangat berkepimpinan dan berkarisma. Kalaupun anda tak berjaya jadi Duta UM, sekurang-kurangnya anda dapat menambah kenalan. Dan kalau anda berjaya, anda perlu bekerja dengan mereka dalam pelbagai tugas. Semasa akhir penilaian ini juga anda perlu memberitahu kelebihan dan kekurangan setiap calon jadi kalau anda tak mengenali mereka macam mana kan? Dan mereka pun perlu mengenali anda untuk discover kelebihan anda.

#6 Tepati masa
The power of first impression is huge. Hadir tepat pada masa akan memberikan tanggapan yang baik terhadap diri anda. Dan kalau anda sampai lewat, anda pun jadi tak keruan, nervous, mengah dan lain-lain kan? Jadi biar anda tunggu orang jangan orang tunggu anda.

#7 Tonjolkan diri anda
Semasa pembentangan, akan ada sesi soal jawab. Pastikan anda turut menjawab pertanyaan yang diajukan. Jangan menjadi ahli pasif dan membiarkan sahaja ahli-ahli anda menjawab. Apa yang sis perhatikan ada kumpulan yang hanya seorang yang dominan sahaja menjawab semua soalan. Ini menunjukkan hanya individu tersebut sahaja yang betul-betul faham isi kandungan pembentangan itu. Volunteer to answer questions. Tonjolkan diri anda. Jangan menyorok di dalam bayang-bayang calon lain.

#8 Be yourself!
Akhir sekali, jadilah diri anda sendiri. After all, they have to like you for who you are, only then it will work. Inisiatif dan keberanian anda untuk memohon menjadi Duta UM itu sendiri sis rasa dan cukup membuktikan bahawa anda seorang pelajar yang berkelayakan. Jadi diri sendiri dan mereka akan dapat lihat keunikan anda.

Apa-apapun, yang paling penting, have fun! Ambil pengalaman ini. Dapat atau tidak, anda pastinya boleh belajar sesuatu yang baru dari pengalaman ni. Anda akan lalui banyak lagi temuduga selepas ini; projek, biasiswa, kerja; jadi bawa pengalaman ini untuk baiki diri dan menjadi lebih baik.


Harap tips yang diberikan bermanfaat untuk anda. Selamat maju jaya! Good luck! Jia you!